Koftan Delsbotwis
Slutsåld

Delsbotwist är en fri och personlig tolkning av del välkända, mycket gamla och traditionella koftan till Delsbodräkten från Hälsingland. Jag har inte alls någon anknytning till Hälsingland, men jag ville i alla fall försöka göra denna koftan till en del av min kollektion, dels för att jag tycker att den är så enastående vacker men också för att, från mitt perspektiv, bidra till att bevara det gamla mönstret för framtiden. Jag tycker att alla som vill ska få lov att bära en Delsbokofta, även om man inte kommer från Hälsingland!

Traditionellt görs koftan i röd/grön/svart färgställning, ibland med inslag av vitt. I min tappning görs den i, utöver den röd/grön/svart färgställningen, även i grå/svart/vit och blå/röd/vit färg. Min version av koftan är också lite längre än originalet, och slutar ungefär vi höftbenskammen.


Koftorna maskinstickas på en handstickningsmaskin. Från början var det jag som stickade alla koftor själv, numera har jag en skicklig maskinstickerska till min hjälp.

När den är färdigstickad tovas den lätt. Det tar ca 20 timmar att tillverka en kofta.

Materialet är 100 % shetlandsull. Den finns i tre storlekar, S (34-36), M (38-40) och L (42-44). Koftan har ingen knäppningsanordning, utan bärs öppen, kant i kant. Som alternativ kan man knäppa den med en brosch. På insidan av öppningen är den prydd med vackra band, och ingen kofta är den andra exakt lik.

Vid behov av tvätt kan den tvättas för hand eller i maskin på ullprogram 30 grader, men med fördel endast vädras.

Original till den gamla koftan kan ses på t ex Nordiska museet.

 


Koftan säljs, utöver av mig själv, även på Skansen samt av tidningen Lands webshop. Priset är 2990:-

Det går bra att beställa en kofta och få den skickad. Frakt tillkommer då med ca 70:-. För att beställa en kofta kontaktar du mig, kontaktuppgifter finner du under "Kontakt".


Koftan har utgått ur kollektionen.