Skötseln

Plagg av ull är lättskötta, men mår bäst av att varsamt och med omsorg. Det är bättre att vädra och borsta sitt ylleplagg, än att lägga det i tvättkorgen. Ett plagg av syntet eller blandmaterial måste däremot tvättas ofta. På grund av sin dåliga fuktupptagningsförmåga blir det statiskt, elektriskt laddat, och drar då till sig mycket damm och smuts. Med ylleplagg är det tvärtom. Lanolinet i ullen låter inte smuts tränga in i fibrerna, utan håller smutsen på ytan, vilket gör yllekläder väldigt lättskötta. Oftast räcker det att vädra dem i frisk luft för att hålla dem rena. Syret i luften gör att ullen renar sig själv, den lösgör smutspartiklarna som faller till marken – och plagget känns fräscht igen. Man kan även gärna hänga ut sitt ylleplagg i duggregn (eller i badrummet). Vattenångan som passera genom plagget tar då med sig både smutspartiklar och dålig lukt. Fukten ger även fibrerna möjlighet att återgå till sitt ursprungliga krusiga läge, och plagget känns fräscht igen då det har torkat.

Plagg av ylle mår bra av att vila ibland. Töm fickorna och låt det hänga en dag, eller ett par, gärna utomhus eller i badrummet.

Eftersom materialet är smutsavvisande så sitter oftast eventuella fläckar utanpå och kan tvättas bort med lite hårshampo på fläcken under vattenkranen.

Behöver plagget tvättas i alla fall rekommenderas kemtvätt på de kappor som har pälskragar/skoningar. Övriga plagg kan tvättas i tvättmaskinen på ullprogram (30 gr) med flytande tvättmedel lämpligt för ändamålet. Häng eller lägg plagget att torka efter tvätt och ångpressa sedan på en temperatur av max 150 gr eller ** på strykjärnet.

Och… viktigast av allt; häng aldrig Ditt plagg på en krok! Använd alltid galge! Finns det ingen galge att tillgå, lägg då ifrån Dig plagget, eller häng det över en stol.